Årets Skovven

Hvert år hylder Verdens Skove en person eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for at bevare og udvikle rig skovnatur – i Danmark eller ude i verden.

Se de nominerede og afgiv din stemme.

De nominerede til Årets Skovven

Bengt Holst

Bengt Holst er nomineret for sin livslange dedikation til den danske natur. Han har skabt store forandringer i måden, vi ser den danske natur på, både gennem formidling, i sit arbejde med at bevare og genoprette naturen og senest gennem sin post som formand for Den Danske Naturfond. Som frontperson i en dagsorden, der til tider har mødt modstand, har han aldrig veget fra den gode tone og saglige korrekthed, og han har altid sat naturen og biodiversiteten i centrum.

Karsten Thomsen

Karsten Thomsen er nomineret for sin mangeårige indsats for den vilde skovnatur i Danmark og sit dybe aftryk på Verdens Skove. Som medstifter af foreningen i 1983 har han gennem mere end 40 år været en drivkraft i arbejdet for både tropiske og danske skove. Takket være Karstens initiativ og ekspertise blev det muligt for Verdens Skove at udvide vores fokus fra de tropiske skove til også at arbejde for den vilde skovnatur herhjemme. Karsten har været en vedholdende stemme, både akademisk og politisk, for betydningen af vild skovnatur i Danmark.

Sônia Guajajara

Sônia Guajajara er nomineret for sin indsats for skovbevarelse og oprindelige folks rettigheder i Brasilien. Hun har haft ledende roller i oprindelige organisationer i Brasilien, hvor hun har kæmpet for anerkendelse af oprindelige folks rettigheder og beskyttelse af deres territorier. Som Brasiliens første minister for oprindelige folk har hun spillet en central rolle i arbejdet for anerkendelse af oprindelige territorier og har været en stærk stemme for oprindelige samfund på den politiske scene. Hendes vedholdende indsats har haft stor betydning for både oprindelige folks rettigheder og skovbevarelse i Brasilien.

Stående dødt ved med tøndersvamp

Den Grønne Trepart

Den Grønne Trepart er nomineret, fordi aftalen potentielt er et historisk skridt mod mere natur og biodiversitet i Danmark. Aftalen vil sikre 250.000 hektar ny skov i Danmark, hvoraf 100.000 hektar bliver urørt skov. Desuden omlægges 140.000 hektar fra landbrug til vådområder. Hvis det gøres rigtigt med fokus på biodiversitet, kan det blive til stor gavn for vores mange truede arter, vandmiljøet og klimaet. Aftalen kan blive et håbefuldt eksempel på, hvordan politikere, organisationer og industrien kan imødegå hinanden for at finde løsninger på de alvorlige udfordringer, vi står overfor. Hvis politikerne for alvor prioriterer den vilde natur i Den Grønne Trepart, vil den kunne vække inspiration ude i verden og være et forbillede for, hvordan man politisk kan vende udviklingen af naturens dårlige tilstand.