Etiopisk kaffe skal tilbage i skyggen
Har man sagt Etiopien, har man også sagt kaffe. Arabica-kaffe er verdens mest populære kaffesort og den har sit naturlige hjemsted i Etiopien, som også er et af de eneste tilbageværende steder på jorden, hvor den stadig vokser vildt i skovområderne omkring Kafa-Yayu og Bale Mountains.
Men det naturlige skovdække i Etiopien har igennem de seneste 100 års afskovning nået et kritisk niveau på blot 3% af landarealet. Det er en tilbagegang fra ca. 40% i starten af det 20. århundrede. Landets sidste skove er meget fragmenterede og bliver løbende ødelagt, hvilket truer blandt andet den vilde Arabica-kaffe og mange andre sjældne, truede og endemiske arter.
En stigende vækst drevet af internationale investorer i store landbrug kombineret med en stor befolkningstilvækst og udbredt fattigdom har skabt svære vilkår for bevarelsen af skoven, samtidig med at klimaforandringerne skaber større og større udsving i temperaturer og voldsomt vejr.
Derudover er Etiopiens befolkningstal eksploderet gennem det seneste århundrede. Etiopien havde i 1990 47 millioner mennesker, og i dag bor der over 120 millioner mennesker i landet. Det lægger et enormt pres på landets naturressourcer, der nu skal brødføde en stadig voksende befolkning.
Derfor er skovenes tilstand blevet en politisk prioritet, ikke bare for Etiopien, men også blandt internationale donorer. I 2019 tog den etiopiske regering initiativ til en massiv genskovningskampagne, “The Green Legacy Initiative”, med blandt andet en national træplantningsdag. I løbet af kampagnens første fire år er mere end 25 milliarder frøplanter sat i jorden gennem en kæmpe mobilisering af 20 millioner borgere i hele landet. Også EU og DANIDA har specifikke programmer, der fokuserer på skovene i Etiopien.
Verdens Skove arbejder i Etiopien for at beskytte og styrke befolkningen, der passer på den sidste skov, der er tilbage i landet. Dette gør vi blandt andet med fokus på en bæredygtig produktion af kaffe, der giver bedre økonomi blandt befolkningen i områderne, der grænser op mod skovene.
Verdens Skove i Etiopien
Verdens Skove har arbejdet i Etiopien siden 2017. Her arbejder vi med skovlandbrug og bæredygtig udnyttelse af skovene i bufferzoner, så lokale småbønder og samfund får mere ud af eksempelvis kaffe dyrket i genskovede skyggeområder end hugst i skoven – og dermed lader skovene stå.
I Etiopien samarbejder vi med organisationerne NABU Ethiopia og Farm Africaom praktisk oplæring i Verdens Skoves metoder for skovlandbrug, udvikling af småbøndernes kooperativer og fagforening samt forbedring og forøgelse af både kvaliteten og kvantiteten af kaffebønnerne. En del af den praktiske læring handler om at forbedre dyrkningsmetoder og kommerciel udnyttelse af traditionelle affaldsprodukter som for eksempel kaffebuskens blade. Vi arbejder også sammen med Ethio Wetlands og CCC-E om at modgå klimaforandringer.
Verdens Skove har bidraget til at indføre FSC-certificeringen i Etiopien. Tidligere havde landet ingen større ordninger til implementering af bæredygtig skovforvaltning, der kunne beskytte landets skovnatur. FSC står for Forest Stewardship Council, og med certificeringen kan skovene nu drives på en mere bæredygtig og ansvarlig måde. Operatører af FSC-certificerede skove kan forvente et højere afkast og er samtidig underlagt strenge krav om hensyn til skovene, biodiversiteten og lokalsamfundene.
Vores seneste indsatser i Etiopien
Skovmonitorering skal beskytte skovene
Verdens Skove har opstartet et projekt i det sydvestlige Etiopien, der skal være med til at gøre beskyttelsen af skovene mod trusler som ulovlig skovhugst og omlægning til landbrug mere effektiv. Projektet fokuserer på digital indsamling af skovmonitoreringsdata, der skal hjælpe med at beskytte områdets skove. Lokale bliver her involveret i en fælles dataindsamling og dermed i at skabe kortere afstand mellem beslutningerne, der tages af myndighederne, og de mennesker, der anvender og passer på skovene. Medlemmer af lokale skovforvaltningsgrupper oplæres i brugen af digitale værktøjer, så de bedre kan overvåge og beskytte skovene.
Når du støtter Verdens Skoves arbejde, støtter du også Etiopien
Din støtte hjælper de mennesker, der lever i og af skovene, bremser udledningen af CO2 fra skovrydning og ikke mindst giver en hånd til skovenes tusindvis af dyre- og plantearter, som vi gerne vil passe på.
Med din støtte er du er med til at forsvare de tropiske skove i Afrika og Latinamerika, samtidig med at du også støtter vores arbejde for mere vild dansk skovnatur.
Verdens Skoves partnere i Etiopien
NABU Ethiopia
NABU og Verdens Skove har samarbejdet i Etiopien siden 2018, først som NABU Deutschland, der er Tysklands største naturbeskyttelses-organisation, og fra 2023 med NABU Ethiopia, som en selvstændig NGO. Partnerskabet fokuserer på etablering af skovlandbrug i området Kafa i det sydvestlige Etiopien.
Farm Africa (FA)
Farm Africa er Verdens Skoves partner på grund af deres unikke erfaringer og succes i Etiopien med at etablere Participatory Forest Management (PFM) i praksis.
Sammen har vi lavet løsninger for skovlandbrug og skovforvaltning, der er blevet udbredt til flere provinsregeringer i Etiopien.
Ethio Wetlands and Natural Resouce Association
Ethio Wetlands and Natural Resources Association (EWNRA) er en lokal NGO grundlagt i 2000 med fokus på miljøbeskyttelse og bæredygtig udvikling af naturressourcer og vådområder i Etiopien. Organisationens mål er at bidrage til bæredygtig udvikling, fattigdomsreduktion og opbygning af modstandsdygtige økosystemer.
EWNRA arbejder ud fra værdier som lighed, ærlighed, gennemsigtighed, ansvarlighed og bæredygtighed og stræber efter at skabe en positiv forskel for både mennesker og miljø.
Consortium for Climate Change Ethiopia
Consortium for Climate Change – Ethiopia (CCC-E) er et netværk, der blev etableret i 2009 og består af over 30 organisationer, som arbejder med miljø, klima og naturressourceforvaltning i Etiopien. CCC-E arbejder for at fremme klimaresilient og bæredygtig udvikling gennem oplysning, netværksdannelse, erfaringsudveksling og forskning. Vores samarbejde med CCC-E fokuserer på kapacitetsopbygning af deres medlemmer, samt fælles advocacy indsatser med engagement af unge, der brænder for klima og natur.
Artikler om Etiopien
Få nyheder fra skoven
Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.