I Uganda kæmper vi for den unikke natur og biodiversitet
Verdens Skove arbejder primært i det vestlige Uganda nær grænsen til Den Demokratiske Republik Congo, med fokus på skovene omkring Kyenjojo og Fort Portal. Regionen, som ligger i Albertine Rift Valley, er et globalt hotspot for biodiversitet, men står over for alvorlige miljømæssige og sociale udfordringer. Vi fokuserer på at skabe bæredygtige, skovbaserede leveveje, der styrker lokalsamfundene, der bor nær disse skove.
Skovlandbrug skaber muligheder i Uganda
Ugandas skove er hjemsted for bemærkelsesværdige naturressourcer, der længe har understøttet landbrug og skovbrug takket være stabile regnmønstre. Skovene er også en vigtig drivkraft for turisme, som bidrager betydeligt til nationalindkomsten og er en kilde til stolthed i landet.
Desværre er skovene under stort pres. I løbet af det sidste århundrede er Ugandas skovdække faldet dramatisk. De primære årsager til afskovning er en hurtigt voksende befolkning – nu over 45 millioner og forventet at stige til 90 millioner i 2050 – og den stigende efterspørgsel efter landbrugsjord. Udvidelsen af industrier som sukkerrørsdyrkning og svag håndhævelse af nationale skovbeskyttelsespolitikker forværrer problemet. Selvom naturen faktisk har egne forfatningsmæssige rettigheder i Uganda, er implementeringen af disse og landets skovlove meget svag. Klimaforandringer udgør også en alvorlig trussel ved at ændre regnmønstre og forårsage tørke.
Verdens Skove arbejder for at bekæmpe disse udfordringer ved at fremme klimasmart skovlandbrug i det vestlige Uganda, nær skovreservaterne Itwara og Matiri samt den nordlige del af Kibale Nationalpark. Denne region, der også ligger i Albertine Rift Valley, er et biodiversitetshotspot, men står over for betydelige sociale udfordringer, herunder blandt andet udbredt fattigdom og tilstrømning af flygtninge fra Congo.
Vores indsats fokuserer på at styrke lokalsamfundene gennem bæredygtige skovbaserede leveveje, herunder skovlandbrug, der forbedrer modstandsdygtighed og rentabilitet på mindre landbrugsarealer. Disse metoder øger også trækronedækket og beskytter vigtige økosystemer. Vi støtter lokalt ledet skovbeskyttelse og monitorering af skovene og arbejder for politikker, der anerkender Ugandas skoves enorme økologiske og økonomiske værdi.
Ved at kombinere lokale indsatser med politisk påvirkning arbejder vi for at tackle de akutte udfordringer med afskovning og klimaforandringer, beskytte regionens ekstraordinære biodiversitet og sikre en bæredygtig fremtid for skovene og de samfund, der er afhængige af dem.
Verdens Skove i Uganda
Siden 2018 har Verdens Skove arbejdet i Uganda for at genoprette skovdække og støtte biodiversiteten. Vores indsats fokuserer på genskovning og etablering af skovlandbrug for at forbinde fragmenterede skovområder mellem Itwara og Matiri Central Forest Reserves samt Kibale Nationalpark. Forbindelserne skal i fremtiden udgøre en faunakorridor og gøre det muligt for dyrelivet, herunder skovelefanter og chimpanser, at bevæge sig mere frit.
Dette arbejde udføres i samarbejde med Joint Effort to Save the Environment (JESE), der er baseret i Fort Portal. Verdens Skove yder finansiel, administrativ og teknisk støtte. Vi samarbejder også med Solidarity Uganda om lokalt ledet skovbeskyttelse.
Vores aktiviteter foregår både i naturen og på regeringskontorer. Sammen med Climate Action Network Uganda (CAN-U) arbejder vi på at påvirke beslutningstagere ved at fremhæve de sociale, miljømæssige og økonomiske værdier af skovressourcer. Vi samarbejder med JESE om at genoprette trækronedækket ved at hjælpe lokale bønder med at etablere skovlandbrug med oprindelige træarter. Småbønderne modtager træning og støtte til at udvikle bæredygtige og rentable forretningsmodeller.
Skovlandbrug giver betydelige fordele for biodiversiteten og klimaets modstandsdygtighed, samtidig med at det skaber bæredygtige leveveje. Denne tilgang understøtter ikke kun bønderne, men styrker også indsatsen for at beskytte og genoprette Ugandas tilbageværende skove.
Vores seneste indsatser i Uganda
Verdens Skoves praksis på skoleskemaet i Uganda
Verdens Skove har i samarbejde med vores ugandiske partner, Joint Effort to Save the Environment (JESE), udarbejdet et pensum i bæredygtige praksisser i og omkring skovene. Kurserne er en del af initiativet ’Green Entrepreneurship’, der har til formål at skabe grønne jobmuligheder i Uganda for at beskytte naturen. Hele eller dele af pensummet er allerede blevet integreret på flere ugandiske erhvervsuddannelser, og undervisningsmaterialet skal digitaliseres for at gøre vores viden endnu mere delbar. Målet er at få hele pensum med i det nationale uddannelsessystem i Uganda.
Køb et regnskovs-certifikat og støt Verdens Skoves arbejde i bl.a. Uganda
Siri Bang har designet dette smukke motiv Den Hellige Chimpanse.
Verdens Skove arbejder på at udbrede og bevare chimpanserne levesteder i Uganda.
Verdens Skoves partnere i Uganda
Climate Action Network Uganda
Climate Action Network Uganda (CAN-U) er et civilsamfundsnetværk, der blev etableret i 2009 med en vision om at bidrage til en verden, der aktivt arbejder for at beskytte klimaet med fokus på retfærdighed, social lighed og bæredygtig udvikling. CAN-U opererer lokalt, nationalt og globalt som en del af CAN International med fokusområder som klimaforskning, fortalervirksomhed og kapacitetsopbygning.
JESE
Sammen med JESE har Verdens Skove igangsat skovlandbrug i bufferzonerne omkring Itwara og Matiri Central Forest Reserves i den nordlige del af Kibale Nationalpark. Samarbejdet har fokus på at forbedre eksisterende kakao-, vanilje- og kaffedyrkning blandt småbønder, der er organiseret i to foreninger. Forbedringerne inkluderer både øget udbytte og kvalitet samt diversificering af afgrøder, blandt andet ved at tilføje træer, hvilket øger modstandsdygtigheden mod udfordringer som klimaforandringer.
Solidarity Uganda
Verdens Skove samarbejder med Solidarity Uganda, der er en sammenslutning af aktivister, samfundsorganisatorer og politiske undervisere. De arbejder for at styrke marginaliserede samfund i Afrika og andre steder.