Honduras’ skove er under stigende pres
Med over 60 procent af landet dækket af biodiverse skove rummer Honduras spektakulære bjerglandskaber, smukke vandfald og ikke mindst et rigt dyre- og planteliv. Desværre er landets vitale økosystemer i hastig tilbagegang. Det skyldes ulovlige besættelser af oprindelige folks territorier og beskyttede områder, illegal tømmerhugst, udvidelse af landbrug og kvægdrift samt infrastrukturprojekter som veje opført uden miljøtilladelser. Disse trusler ødelægger ikke kun skovene, men påvirker også de lokale samfund alvorligt – ca. 40 % af befolkningen er nemlig afhængige af skovressourcer for deres levebrød.
Honduras er samtidig et af de farligste lande i verden for miljøforkæmpere, der oplever høj grad af forfølgelse og vold. Oprindelige folk, som spiller en central rolle i bevarelsen af skovene, oplever ofte, at deres rettigheder tilsidesættes, mens udvindingsprojekter fremmes på deres områder uden deres samtykke.
Derfor arbejder Verdens Skove aktivt for at beskytte oprindelige folks rettigheder og bevare skovene. Vi er fokuserede på at stoppe ulovlige projekter i beskyttede områder, vi støtter initiativer, der genopretter ødelagt land for at forebygge yderligere skovtab og samarbejder med lokale partnere om uddannelse i bæredygtige metoder til brug af skovens ressourcer, samt monitorering af skovarealer til forebyggelse og bekæmpelse af skovrydning.
Verdens Skove i Honduras
Siden år 2000 har Verdens Skove arbejdet i Honduras, hvor vi samarbejder tæt med oprindelige folk og lokale samfund om at monitorere, beskytte og bevare skovområder samt oprindelige folks territorier og rettigheder.
Vi har fokus på forsvar og styrkelse af territorialt selvstyre, menneskerettigheder og miljørettigheder, bæredygtig udvikling, forbedret skovforvaltning og styrkelse af lokalt lederskab. Vores mål er at fremhæve regnskovens værdi – ikke kun gennem bæredygtig skovforvaltning, men også ved at tydeliggøre de mange andre fordele, den bringer – for at motivere og fremme bevarelse frem for fældning. Derfor arbejder vi særligt i oprindelige folks territorier, hvor størstedelen af regnskovene i landet findes, samt i landsbyer inden for og omkring bufferzoner til beskyttede områder.
Vi arbejder med skov- og biodiversitetsmonitorering, forebyggelse og bekæmpelse af skovbrande, bæredygtig og klimamodstandsdygtig agro-skovbrug, styrkelse af governance for både oprindelige og ikke-oprindelige samfund, mere gunstig lovgivning til fordel for oprindelige folks rettigheder og naturressourcer samt med at engagere ungdommen i arbejdet med at beskytte skovene og biodiversiteten.
Vores seneste indsatser i Honduras
Unge kæmper mod afskovning
I Honduras største og mest artsrige nationalpark har Verdens Skove dannet partnerskab med ungdomsorganisationen Guaruma i kampen mod afskovning. Guaruma træner unge i skovmonitorering ved hjælp af droner og dataanalyse og lærer dem om miljøbevidsthed og vigtigheden af skovene. Deres arbejde er præsenteret her i denne korte film, hvor du møde nogle af Guarumas undervisere og unge elever. Filmen giver et indblik i filosofien bag og betydningen af Guarumas initiativer for både skovene og de lokale samfund.
Køb et regnskovs-certifikat og støt Verdens Skoves arbejde i bl.a. Honduras
Giv regnskov i gave – til dig selv, eller en du holder af. Med et regnskovscertifikat kan du være med til at bevare regnskoven og sikre, at skovens dyr og mennesker ikke mister deres hjem.
Se alle vores fine regnskovscertifikater i shoppen.
Verdens Skoves partnere i Honduras
IDAMHO: Institut for miljølove i Honduras
IDAMHO er en organisation, der forsvarer rettighederne for lokale samfund – både oprindelige folk og ikke-oprindelige – samt arbejder for bevaring og bæredygtig brug af naturressourcer. De støtter lokalsamfund i hele Honduras i juridiske processer lige fra administrative procedurer til registrering af lokale organisationer eller repræsentation i sager om kollektive miljøklager.
I de seneste år har IDAMHO været en stærk fortaler for, at Honduras ratificerer Escazú-aftalen, som sikrer lokalsamfund og oprindelige folk adgang til miljøinformation om projekter, der kan påvirke dem, samt retten til at forsvare deres rettigheder – særligt på miljøområdet. Sammen med Verdens Skove har IDAMHO støttet en gruppe organisationer i at analysere lovgivning og kontrakter med virksomheder, som kan være skadelige for mennesker, skove og biodiversitet.
CONPAH: Konføderationen af oprindelige folk i Honduras
CONPAH er en paraplyorganisation, der repræsenterer de ni oprindelige folk i Honduras. Organisationen arbejder for at beskytte og fremme oprindelige folks rettigheder, kultur og territorier. CONPAH spiller også en central rolle i miljøbeskyttelse, især gennem forsvar af oprindelige folks skovområder og modstand mod ulovlig skovhugst og udnyttelse af naturressourcer. CONPAH har ledet arbejdet med at udvikle konsultationsprotokoller for udnyttelse af naturressourcer, herunder skovområder, i oprindelige folks territorier. Derudover har organisationen været frontløber i kampen for jordrettigheder og beskyttelse af Río Plátano-biosfæren, der trues af forskellige faktorer, herunder opførelsen af en ulovlig vej.
Guaruma: Unge for skovbevarelse
Guaruma er en ungdomsorganisation, der arbejder med unge fra lokalsamfund i Cangrejal-flodbassinet i Pico Bonito Nationalpark. Organisationen fokuserer på miljøuddannelse, fotografering og teknologitræning. De unge deltager også aktivt i skovovervågning som en del af deres uddannelse og indsats for at beskytte skovene.
MOPAWI: Bæredygtig udvikling i La Moskitia
Mopawi er Verdens Skoves partner i La Moskitia, hvor en stor del af miskitufolket bor. Sammen arbejder vi med skovforvaltning, miljøuddannelse, lederuddannelse for oprindelige unge, genplantning af mikro-bassiner og skove, støtte til krav om jordrettigheder, etablering af bæredygtige afgrøder og styrkelse af lokale regeringsstrukturer.
Artikler om Honduras
Få nyheder fra skoven
Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.