Skove
Over 80 procent af verdens landlevende arter lever i eller af skovene, især i de tropiske regnskove, hvor livet myldrer i alle lag. Fra skovbunden til trækronerne findes et utal af arter, fra farverige fugle og sjældne planter til mystiske insekter og store pattedyr. Hver art bidrager til det komplekse netværk, der gør regnskoven til en af klodens mest livlige og mangfoldige levesteder.
Skoven er den vigtigste naturtype, der findes på landjorden
Klodens skove er hjemsted for ufatteligt mange dyr, planter, mikroorganismer og mennesker. De tropiske regnskove dækker blot fem til syv procent af jordens landareal, men rummer flere arter end nogen anden naturtype på Jorden. Over 1,6 milliarder mennesker er på verdensplan afhængige af de ressourcer, især vand, som skovene leverer. Og samtidig optager og binder skovene enorme mængder kulstof, som bliver til drivhusgassen CO2, når det frigives. Skovene er derfor i høj grad med til at bremse klimaforandringerne og er uundværlige for et stabilt globalt klima. Vi er derfor alle på den ene eller anden vis afhængige af skovene.
Derfor arbejder Verdens Skove med at bevare og forsvare skovene, især de tropiske skove, som er rigest på biodiversitet. Vi arbejder i nogle af verdens såkaldte biodiverse hotspots, dvs. områder med ekstremt høj koncentration af biologisk mangfoldighed, som er truet af tab af habitat og andre menneskelige aktiviteter. Vi arbejder i samarbejde med lokale partnere, oprindelige folk og andre lokalsamfund, som lever i og af skovene. Deres viden om skovene er essentiel for at gøre en reel og mærkbar forskel.
Verdens Skove arbejder også for de vilde skove i Danmark. Men hvor de tropiske skove ryddes med alarmerende hast, er skoven i Danmark for længst forsvundet. Derfor handler vores skovindsats i Danmark mest af alt om at bevare skovene gennem genetablering og sikring af den vilde skovnatur. Det gør vi gennem en politisk indsats og ved at skabe øget viden om de vilde skoves fordele for biodiversitet og klima.
Også globalt og i EU kan vi gøre en reel forskel for skovene på den politiske scene. Ved siden af vores praktiske indsats i de tropiske skove – og sammen med vores politiske arbejde i Danmark – arbejder vi for at påvirke lokal, regional og global lovgivning om skovbrug, territorier, arealanvendelse, definitioner af naturtyper, markedsmekanismer og meget mere.
Skovrydning
Skovrydning står for mellem 12 og 20 procent af de globale CO2-udledninger. Samtidig truer afskovningen et stort antal arter, og mange er allerede blevet udryddet på grund af afskovning. Oprindelige folk og andre lokalsamfund, som er afhængige af skoven, får også ødelagt deres livsgrundlag, når skovene fældes, destrueres eller forringes.
Vild skovnatur
I Danmark arbejder vi med at genoprette den vilde skovnatur samt fremhæve den politisk, da den vilde skovnatur kan bidrage til den danske indsats for klimaet og biodiversiteten.
Hjælp skovene – Bliv Forest Fighter
Med en fast støtte til Verdens Skove bliver du Forest Fighter og en del af et voksende fællesskab, der står sammen om at beskytte skoven hver måned.
Som Forest Fighter er du med til at bevare HELE 26 regnskove og seks danske skove. Med din faste støtte hjælper du de mennesker, der lever i og af skovene, bremser udledningen af CO2 fra skovrydning og ikke mindst giver en hånd til skovenes tusindvis af dyre- og plantearter, som vi gerne vil passe på.
Artikler om klima og biodiversitet
Få nyheder fra skoven
Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.