Bolivias mangfoldige skovtyper og unikke biodiversitet er i fare
Med over halvdelen af landarealet dækket af skov, er det naturskønne Bolivia hjemsted for nogle af verdens mest biodiverse områder. En stor del af den nordøstlige tredjedel af landet er dækket af fugtig lavlandsregnskov, der indgår som del af Amazonområdet, og hvor mange af Bolivias oprindelige folk også lever.
Men landets skove forsvinder med stor hast. Nye tal viser en bekymrende udvikling i tab af skovdække i Bolivia, som er et af de steder i verden, hvor vi lige nu oplever det største arealmæssige tab af oprindelig tropisk skov.
Samtidig er Bolivias befolkning et af de fattigste på den vestlige halvkugle. Særligt landets 36 forskellige oprindelige folk oplever stor ulighed i takt med, at deres livsgrundlag i skovene bliver begrænsede af kommercielle interesser eller ødelagt af skovbrande. I 2024 dækkede naturbrande i Bolivia omkring hele 10 millioner hektar, hvoraf 58 % har været skov (ES).
Beskyttelse af de oprindelige folks territorier og rettigheder i skovene har derfor også været et af de bærende udgangspunkter for Verdens Skoves arbejde i Bolivia.
I 2022 og 2023 har Bolivia ligget på 3. pladsen på top-10 lande i verdenen med størst tab af tropisk primær skov. Desværre ser det ikke ud til ændre sig i 2024.
Verdens Skove i Bolivia
Verdens Skove har arbejdet i Bolivia siden 2010. I Bolivia støtter vi oprettelse og beskyttelse af oprindelige folks territorier og rettigheder. Desuden hjælper vi med at skabe bæredygtige indtægter fra skovene via eksempelvis høst af vild kakao og produktion af æteriske olier, kaffe, honning fra vilde bier og andre skovprodukter.
Beskyttelsen af Bolivias oprindelige folks rettigheder er særlig vigtig, fordi de største skovområder er i de oprindelige folks territorier. I Bolivia er oprindelige folks rettigheder sikret ved lov, men ofte bliver de ikke håndhævet af myndighederne. Derfor arbejder Verdens Skove sammen med vores partnerorganisation, CEJIS, om at sikre oprindelige folks rettigheder i Bolivia, herunder at få anerkendt deres territorier og menneskerettigheder. Verdens Skove støtter chiquitano- og movima-folkene med at skabe bæredygtig skovforvaltning, miljøovervågning af skove, samt at uddanne unge klimaforkæmpere for at tage ejerskab og dyrke skovens bæredygtige, kommercielle værdi.
Verdens Skove arbejder ligeledes med at forbedre vilkårene for de tropiske skove, blandt andet ved at forebygge og bekæmpe skovbrande. Træning af lokale brandværn, bevidsthedskampagner, opgradering af udstyr, satellitdata og brandbælter er bare nogle af de midler, vi har taget i brug. Samtidig genopretter og restaurerer vi skovene dér, hvor skovbrande allerede har gjort stor skade.
Projekter i Bolivia
Genopretning af skov i Bolivia
I 2019 og 2020 oplevede Bolivia nogle af de værste skovbrande i landets historie. Med støtte fra Erik Kauffeldst Fond lancerede Verdens Skove et genopretningsprojekt med en ambition om at genoprette 6.000 hektar inden september 2024 i Monte Verde-territoriet i Chiquitano-skoven. Ved udgangen af 2023 var 13.863 hektar blevet genoprettet via genskovning og beskyttelse, og genopretningsprojektet har vist sig så effektivt, at Udenrigsministeriet, der støtter gennem vores partnerskab, har bevilget flere penge til projektet.
Brandforebyggelse med tydelige resultater
Verdens Skove implementerer brandforebyggende foranstaltninger som et led i nogle af vores projekter i områder, der er særligt udsatte for skovbrande. I Bolivia har vores indsats sammen med de oprindelige chiquitanofolk medført, at arealer, som påvirkes af skovbrandene, er faldet med 59 procent fra 2021 til 2022.
Vild kakao og honning
Verdens Skove og vores bolivianske partnerorganisation, CEJIS, arbejder sammen med de oprindelige movimafolk med produktion af vild kakao. I Monte Verde arbejder vi sammen med chiquitanofolket om at beskytte to forskellige truede hjemmehørende biarter til en bæredygtig produktion af honning. Det overordnede formål er at give de oprindelige folk – og særligt kvinder – indtægter og øget livsgrundlag gennem alternative værdikæder samt beskytte skovene og den biodiversitet, der lever der.
Når du støtter Verdens Skoves arbejde, støtter du også Bolivia
Din støtte hjælper de mennesker, der lever i og af skovene, bremser udledningen af CO2 fra skovrydning og ikke mindst giver en hånd til skovenes tusindvis af dyre- og plantearter, som vi gerne vil passe på.
Med din støtte er du er med til at forsvare de tropiske skove i Latinamerika og Afrika, samtidig med at du også støtter vores arbejde for mere vild dansk skovnatur.
Verdens Skoves partnere i Bolivia
Apoyo para el Campesino del Oriente de Bolivia (APCOB)
APCOB er en boliviansk NGO, som i 40 år har arbejdet med at fremme oprindelige folks udvikling og kollektive rettigheder i Bolivias lavland. Deres arbejde omfatter bidrag til social velfærd, borgerdeltagelse og forvaltning af oprindelige folks territorier og miljø gennem forskning, teknologisk innovation, træning, kommunikation, rådgivning og fortalervirksomhed.
Siden 2014 har APCOB samarbejdet med Verdens Skove for at støtte chiquitano-folket i Monte Verde-territoriet (som dækker 947.447 hektar) og monkoxi-folket i Lomerio-territoriet (som dækker 259.188 hektar). De vigtigste samarbejdsområder inkluderer sikring af rettigheder, overvågning af skove med droner og satellitter, styrkelse af lokale organisationer, tilpasning til klimaforandringer, fremme af skovlandbrug og bæredygtig produktion og skovforvaltning og genopretning af skove, der er blevet beskadiget af brande.
Gennem partnerskabet med APCOB har vi styrket de organisatoriske og territoriale kapaciteter hos chiquitano- og monkoxi-folkene samtidigt med, at de også har fået tekniske værktøjer til at producere mere klimamodstandsdygtige produkter og forbedre beredskabet over for klimaforandringer.
Centro De Estudios Jurídicos e Investigación Social (CEJIS)
CEJIS arbejder CEJIS med forvaltning af oprindelige folks territorier, styrkelse af territoriale regeringsstrukturer og -institutioner samt fremme og beskyttelse af menneskerettigheder.
Siden 2011 har CEJIS samarbejdet med Verdens Skove, og siden 2015 har vi sammen implementeret projekter i regionen.
De fælles indsatser er blevet gennemført i to geografiske områder: De oprindelige territorier i Monte Verde (som dækker 947.447 ha) og Movima-territoriet (som dækker 66.964 ha) tilhørende movima-folket.
Indsatserne har fokuseret på territorialt styre, legalisering af territorier, værdikædeanalyser, skovlandbrug, produktion af vild kakao og skovmonitorering.
Vores samarbejde med CEJIS har bidraget til at styrke de lokales styreevne i Monte Verde og Movima-territoriet. Samarbejdet har også skabt muligheder for dialog og tekniske uddannelsesforløb samt udvikling af produktive alternativer baseret på oprindelig viden og lokal empowerment.
Artikler om oprindelige folk
Få nyheder fra skoven
Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.