Mere end hver tredje træart er truet
Et nyt studie viser, at 38 procent af verdens træarter er truet. Det skyldes især omdannelse af skov til landbrug, målrettet træhugst og klimakrisen. Der er derfor brug for en målrettet indsats, og en af løsningerne kan være oprindelige folks rettigheder til deres territorier.
Der findes cirka 64.000 kendte træarter på jorden, og videnskaben estimerer, at der stadig er mindst 9.000 træarter, man ikke har identificeret. Det er især i Sydamerika, efterfulgt af de tropiske skovregioner i Afrika og Østasien, der er hjem for flest træarter. Ifølge Global Tree Assessment, der udgives af International Union for the Conservation of Nature (IUCN), er 16.425 ud af 47.282 træarter, som studiet har undersøgt, truet. Det vil sige, at 38 procent af træarterne er i fare for at uddø.
“Træer er afgørende for livet på jorden. Træer optager CO2 og frigiver ilt, cirkulerer vand og næringsstoffer, holder på jorden, og de stabiliserer temperaturen og klimaet, både lokalt og globalt. Hertil har træarterne forskellige funktioner i økosystemerne, de indgår i, og har udviklet tætte forbindelser til svampe, planter og dyr omkring sig. Træerne og deres mangfoldighed og egenskaber betyder at over 80 procent af den landlevende biodiversitet findes i skovøkosystemerne,” siger Jakob Kronik, der er chef for International Afdeling i Verdens Skove.
“Rapporten understreger også, at vi mennesker ikke passer godt på livet på Jorden, og at vi er ved at save den gren, vi selv sidder på, over,” fortæller han.
Et kæmpe studie og en kæmpe udfordring
Arbejdet med at kortlægge de enkelte træarter har krævet en enorm indsats. Over 1.000 eksperter og mere end 100 organisationer har deltaget i indsamlingen af viden og data gennem mange år for at nå frem til resultatet i studiet. Undersøgelsen har blandt andet slået fast, at hovedårsagerne til, at de mange arter er truet, er afskovning til fordel for forskellige typer af landbrug, intensiv skovhugst og målrettet jagt på værdifulde træer, angreb fra skadedyr og sygdomme, der rammer træer samt klimaforandringerne – noget, som Verdens Skove længe har pointeret. Hyppigere og voldsommere storme og skovbrande har yderligere truet mange træarters overlevelse. En stor del af de truede træer findes på øer, især i troperne, hvor mange arter ofte findes på få eller kun enkelte øer. Livet på øerne er ofte mere udsat for trusler fra eksempelvis invasive arter og stigende havniveau.
“For at forhindre, at træarterne uddør, er det afgørende at håndtere de trusler, træerne og den øvrige biodiversitet står overfor. Levestederne skal beskyttes og genoprettes, og der skal sættes ind med lokale bevaringsindsatser,” forklarer Jakob Kronik. Han fortæller, at problemet er en del af den samlede biodiversitets- og klimakrise, og at indsatsen imod det skal ske på internationalt og nationalt statsligt niveau. Han oplyser samtidig, at mange aktører, inklusiv Verdens Skove, allerede arbejder med dette.
“En stor del af de truede træer findes i oprindelige folks områder. Mange oprindelige folk oplever dog, at deres områder invaderes, enten ulovligt, eller fordi de ikke har fået anerkendt officielle kollektive rettigheder til deres territorier. Da de oprindelige folk er dem, der er bedst til at beskytte skovene, træerne og alt det liv, der ellers findes her, arbejder Verdens Skove med at sikre de oprindelige folks skove, eksempelvis ved at støtte dem i at få anerkendt deres kollektive rettigheder til skovene. Dermed sikres også de truede træarter, der findes her,” forklarer Jakob Kronik.
Han tilføjer, at selvom arbejdet med at bevare de enkelte træarter er yderst vigtigt, så skal der samtidig arbejdes med indsamling og “back-up” af træerne som i in- og ex-situ frøbanker og samlinger, så de stadig kan reddes, hvis de forsvinder fra naturen.
En lang række arter på spil
Det er ikke bare en tragedie, hvis de enkelte træarter forsvinder for træernes egen skyld. Der er ofte også en lang række arter, der er afhængige af træerne, som risikerer at forsvinde med dem. For mange arter lever i symbiose med træerne og de funktioner, de har. Nogle træer har frugter eller nødder, som visse arter er afhængige af, andre er hjem for andre, og nogle giver liv til andre i døden. Et eksempel herhjemmefra er den spiselige svamp, judasøre, der stort set kun vokser på hyldetræer, gerne de døde. Eller den store bille, eghjorten, hvis larve især lever i døde egetræer (hverken hyld eller eg er truet.).
En gruppe af dyrearter, som også er yderst afhængige af en mangfoldighed af træer, er fuglene. Cleo Cunningham, leder af Klima og Skove hos Birdlife International siger:
“Denne vigtige analyse af truede træarter understreger, hvor afgørende det er at beskytte og genskabe mangfoldige, sunde skovøkosystemer. Mere end to tredjedele af de globalt truede fuglearter er afhængige af skove. Denne rapport skal tages alvorligt, for de lokale samfund og oprindelige folk, der er afhængige af skove, for dyrelivet, der er afhængigt af træer, og for at øge skovens modstandskraft overfor klimaforandringer.”
Det underbygges af Dave Hole, vicepræsident for Global Solutions hos Conservation Internationals Moore Center for Science.
“Træer er et fundament for overlevelsen af mange arter. Herunder mange, der findes på IUCN’s rødliste. Sunde og naturlige mangfoldige skove er essentielle for at afbøde både klimaforandringer og tab af biodiversitet. Løsninger på den ene krise har derfor ofte gensidige fordele for den anden. Derfor er det endnu mere bekymrende, at antallet af truede træarter på rødlisten er voksende. Uden biodiverse økosystemer, der inkluderer sunde og mangfoldige træpopulationer, vil verden stå over for en endnu større klimatrussel end den, vi allerede står overfor,” siger han.
Hjælp skovene med et regnskovscertifikat
Når du køber et regnskovscertifikat, så støtter du vores arbejde for at beskytte skovene og hjælpe de oprindelige folk i kampen for deres rettigheder.
Pressekontakt
Jonas Schmidt Hansen
Hvem er Verdens Skove?
En gruppe biologistuderende grundlagde i 1983 foreningen under navnet Regnskovsgruppen Nepenthes. Siden da er vi vokset og blev i 2011 til Verdens Skove. I dag har vi knap 6.000 medlemmer og har siden 2022 været Strategisk Partner til Udenrigsministeriet.
Læs alle vores artikler her
Få nyheder fra skoven
Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.