12 gode råd
1. Spis mindre kød og mælkeprodukter
Kød og mælkeprodukter har et meget højt CO2-aftryk, og ved at nedbringe forbruget kan du både spare lidt penge og reducere dine madvarers CO2-belastning markant. Danmark er et af de mest kødspisende lande i verden, så mon ikke der er plads til at spare lidt?
2. Spis efter sæsonen
Grøntsager og frugter som er i butikkerne uden for normal sæson, vil ofte have haft et meget højt CO2-udslip, da de ikke er dyrket under naturlige forhold. De er ofte dyrket i opvarmede drivhuse eller fløjet hertil for, at kunne være tidligt på markedet.
3. Køb misformede og skæve frugt og grøntsager
Køb de mest skæve og misformerede frugter du kan få. Dette vil opmuntre producentkæden til ikke at smide de misformede eksemplarer ud, inden de når ud på varehylderne. Dermed vil et stort globalt madspild reduceres.
4. Spis det du køber
En gennemsnitlig forbruger kan spare 25 procent af sit madforbrug ved at spise det, der købes, og dermed undgå at smide alt for meget mad ud. Derfor: Gem dine middagsrester, lav ikke mere mad, end du kan nå at spise, inden det bliver for gammelt. Tjek i dit køleskab, hvad der skal spises først, inden du planlægger menuen, og rotér varerne, så de ældste står længst fremme. Giv også dine grøntsager og rester en central plads i køleskabet, så du husker dem, hver gang du åbner lågen.
5. Undgå produkter med lille udbytte pr. hektar
Dette gælder f.eks. produkter som cherrytomater og babygulerødder.
6. Hjælp butikkerne med at mindske deres affald
Tag de yderste varer på hylden, så beholdningen kan blive roteret. Behandl varerne med forsigtighed, så de forbliver salgbare. Køb nedsatte varer, når du kan, så hjælper du butikkerne med at få solgt varer, der nærmer sig sidste salgsdato, i stedet for at de bliver smidt ud.
7. Genbrug indpakning
Hav f.eks. en madkasse til opbevaring af madvarer, så du undgår at bruge nye poser hver dag. Køb en drikkedunk, så du ikke behøver at købe nye vandflasker, hver gang du er tørstig.
8. Vask hår hver anden gang du går i bad eller sjældnere
På denne måde mindsker du dit forbrug af shampoo og kommer dermed automatisk til at mindske dit (indirekte) forbrug af palmeolie.
9. Køb frilandsgrønt frem for drivhusgrønt
Grøntsager dyrket i det fri, også selvom det er i Spanien, er meget mere klimavenlige end grøntsager dyrket i et drivhus.
10. Køb ferske varer
Køb ferske varer frem for færdigproducerede produkter og undgå skjult palmeolie. Da der endnu ikke findes en accepteret certificering af palmeolie, er det bedst at undgå produkter, hvor planteolier indgår.
11. Byt ris ud med spelt og andre kornsorter
Mange kornsorter – som f.eks. spelt – er mindre drivhusgastunge end ris. Ved at skifte risen ud engang imellem, kan man altså mindske sit CO2 forbrug yderligere.
12. Køb FSC-certificerede møbler, toiletpapir, køkkenrulle, pap og papir
FSC-mærket sikrer dig, at træet er dyrket og fældet på bæredygtig vis. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og en rimelig løn. Så kan du købe ind med god samvittighed.
Klimavenligt forbrug
Se flere forslag til mere klimavenligt forbrug. Lige fra transport til elektronisk forbrug.
Måske du også vil kunne lide disse guides
Vælg en ansvarlig kaffe
Det kan være svært at finde ud af, hvilken kaffe der er mest skånsom overfor naturen. Derfor har vi her lavet en guide, så du kan undgå kaffe, som er skyld i skovrydning.
Guide til en klimaansvarlig ferie
Vil du også gerne have en fed ferie, som ikke efterlader dig med dårlig samvittighed? Her kan du finde en guide til, hvordan du kan rejse mere klimaansvarligt.
Få nyheder fra skoven
Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.