EU’s nye lov mod afskovning kan ikke sikre mod EU-MERCOSUR handelsaftalens fatale mangler

EU’s nye lov mod afskovning (EUDR) bruges som undskyldning for at ratificere og implementere handelsaftalen mellem EU og Mercosur

,

Den 22. maj modtog EU-parlamentet og EU-rådet et brev underskrevet af 50 europæiske miljø- og civilrettighedsorganisationer, der advarer mod, at EU’s nye lov mod afskovning (EUDR) bruges som undskyldning for at ratificere og implementere handelsaftalen mellem EU og Mercosur (Brasilien, Paraguay, Uruguay og Argentina).

EU-MERCOSUR-aftalen vil i sin nuværende form, hvis den ratificeres, føre til mere afskovning og dermed gå direkte imod EU’s egen miljøpolitik. Eksempelvis vil aftalen fjerne afgifter på netop de produkter, som de sydamerikanske skove og andre økosystemer ryddes til fordel for. Hverken det planlagt tillægsdokument fra EU, som for nylig er blevet lækket, og som forsøger at lukke hullerne i aftalen, eller EUDR kan ændre på aftalens iboende mangler. EUDR har også selv mangler. Det drejer sig især om fire kritiske punkter:

  1. Skove er det eneste økosystem inkluderet i EUDR, hvilket kan betyde, at naturødelæggelserne som følge af den forventede ekspansion af landbruget, vil skubbes til andre vitale økosystemer, som Cerradoen, Chaco og Pantanal.
  2. EUDR dækker kun syv produkter (Soja, palmeolie, kaffe, kakao, tømmer, gummi kvæg og tømmer) samt nogle afledte produkter. Det betyder, at loven ikke kan sikre mod andre primære risikoprodukter for afskovning, som majs, sukkerrør og fjerkræ.
  3. EUDR formår ikke tilstrækkeligt at beskytte oprindelige folk og deres territorier, som beviseligt er bedst til at beskytte skovene samt lokalbefolkningerne i de berørte områder.
  4. EUDR omfatter ikke finanssektoren, som fortsat kan investere i og dermed skabe incitament til aktiviteter, der medfører afskovning.

Selvom EUDR trods sine mangler er en banebrydende lov, så vil effekten, og i hvor høj grad loven faktisk vil mindske den globale afskovning, afhænge af en seriøs implementering og håndhævelse af loven. Dette er endnu en grund til ikke at sætte sin tillid til, at EUDR kan reducere de risici, der kommer med MERCOSUR-aftalen.

MERCOSUR-handelsaftalen blev endeligt færdigforhandlet i 2019, men ratificeringsprocessen har siden været sat på standby, da kritiske røster har rejst nok opmærksomhed om de fatale konsekvenser for miljøet og særligt oprindelige folk, aftalen vil have. Forskning viser, at hvis aftalen implementeres, vil skovrydningen med al sansynlighed stige med mindst fem procent årligt og jordtyveri vil ligeledes stige.

En undersøgelse af aftalen viser, at handlen mellem EU og Mercosur-landene viser, at EU årligt importerer produkter fra Mercosur-landene med et afskovningsaftryk på 120.000 hektarer, og at dette beviseligt har haft negative og voldelige konsekvenser for de lokale befolkningsgrupper. Aftalen vil sænke tolden på produkter som oksekød, sukker, ris og bioethanol, samt reducere eksportafgifter på soja og sojabaseret biodiesel. Dette vil alt sammen sætte skub til skovrydningen, CO2-udledninger, samt konflikter omkring territorie- og menneskerettigheder, og samtidig medføre at Mercosur-landene bliver fastholdt som udbydere af råstoffer og naturressourcer til EU.

Gry Bossen, teamleder for Politik og Engagement i miljøorganisationen Verdens Skove siger om situationen: “EUDR er et utroligt vigtigt skridt mod at stoppe den globale afskovning, men den kan ikke ændre på, at EU-Mercosur aftalen er et produkt af en anden tid, der hverken tager tilstrækkelig højde for eller bidrager med løsninger på nutidens største kriser, navnligt klima- og biodiversitetskrisen.”

Pressekontakt

Kommunikation

Jonas Schmidt Hansen

  • Redaktør og presseansvarlig
  • Jonas er presseansvarlig og redaktør for medlemsmagasinet Skov og Folk.

Hvem er Verdens Skove?

Vi arbejder for at bevare verdens skove. Både i Danmark og verdens regnskove. Nogle af vores fokusområder er bæredygtighed og lokal forankring.

Seneste artikler

Den Danske Naturfond, Trelde Næs

Endnu et skovområde frikøbt med skovcertifikater

Redwood træ i Californien

Mere end hver tredje træart er truet

COP29: Uligheden i klimakampen fortsætter

Følg med i vores skov-nyheder fra hele verden
Nikkelmine i regnskoven op Borneo

Danmarks forbrug og påvirkning af økosystemerne

COP 16

Alt text

Få nyheder fra skoven

Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.

Hidden

Næste trin: Synkroniser et tilføjelsesprogram til e-mail

For at få mest muligt ud af din formular foreslår vi, at du synkroniserer denne formular med et tilføjelsesprogram til e-mail. Du kan få mere at vide om dine muligheder for mailtilføjelsesprogrammer på følgende side (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Vigtigt!: Slet dette tip, før du udgiver formularen.
Navn(Påkrævet)
Privatliv(Påkrævet)
Hidden
Referencefelt til HL
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.